tisdag 25 maj 2010

en helt vanlig post-lost-post

Okej, känner ändå att det kanske skulle vara på sin plats att prata lite om det här Lost-spektaklet. Har ju tyckt att den här säsongen har varit så sjukt kalkonig, när det var så bra förra säsongen. Alltså, det där CJ Cregg-avsnittet. Dör på att det såg så billigt ut. Seriöst, har det inte varit lite extra fult den här säsongen.

Min grej med Lost har ju alltid varit detta: de har sålt det som en karaktärsdriven serie, men jag tycker ju att det har varit lögn hela tiden. Jag tycker inte att de varit sanna mot sina karaktärer, utan ändrat förutsättningarna hips vips, utan att förklara sig på ett tillfredställande sätt. Och därför är den här sortens avslut kanske mindre tilltalande för mig än för dom som håller med Cuse/Lindelof. Och det är klart, man måste vara helt körd för att inte bli lite berörd, och det blev jag också. Jag var sjukt glad att Sawyer och Juliet fick träffa varandra igen, och Sayid och Shannon, fast det var lite fucked up (vad hände med Nadia??). Men när det lagt sig känner jag mig ändå dum. Lurad.

Det här med att poängen är att Lost är en kärlekshistoria, som jag läste att Carlton Cuse har sagt, fine. Det är okej för mig. Och det är inte att jag behöver svar på absolut allt, det finns absolut poänger med att lämna en del saker öppna. Men att göra det lätt för sig genom att säga att det inte betyder nåt, att bara personerna och deras känslor betyder nåt, det tycker jag är tråkigt. Är det bara jag eller är det så mycket logiska hål att man blir tokig?

Det här med den alternativa verkligheten, som inte var en verklighet, är nog det som gör mig mest galen. Det känns helt värdelöst att det var nåt slags andligt väntrum där alla religioner och kulturer kunde hänga tills dom fattade att dom var döda och kunde komma till himlen. Varför har jag då ägnat en hel säsong åt att investera i vad som hände där, när det inte betydde någonting.

Jag hatar ju när det ska dras till med en massa andligt dravel, hade varit mycket mer tillfredställande att Jack dog efter att sett planet lämna ön. För övrigt mycket nöjd att dom slöt cirkeln med honom bland bambun och och skon som hade ruttnat sönder, och jycken. Det var fint. Men jag kan inte annat än att känna besvikelse för hela den här säsongen, så mycket outnyttjad potential.

Jag som inte varit ett så inbitet fan kanske inte heller har så mycket insikt som man kan ha, men jag tycker Televisionary skrev jättebra, och jag håller verkligen med. Läs honom!