tisdag 23 oktober 2007

lite hollywoodpolitics


Okej, då tar vi itu med den här strejken helt enkelt. Lite kortfattat är det här vad jag fått reda på. WGA, Writers Guild of America, är manusförfattarnas fackförbund. De har ett avtal med de som företräder landets producenter. De heter Alliance of Motion Picture & Television Producers, AMPTP for shorts. Avtalet går ut den 31 oktober, och förhandlingarna har pågått i flera månader, men så långsamt så långsamt. Det som bråkas om är pengar produktioner tjänar exempelvis på nätet, och andra så kallade nya medier. Författare har historiskt haft ganska låg status i Hollywood vilket syns på löner och avtal, och nu får de en väldigt liten procent av produktionernas vinst, särskilt de efterhandsvinsterna som görs när saker sänds flera gånger, eller streamas på nätet, eller säljs vidare eller nåt. Det har varit mycket fram och tillbaka med de här internetpengarna, och från det man läst verkar det inte lösas den närmsta veckan. I går hade WGA en omröstning bland sina medlemmar om de hade tillåtelse att utlysa en strejk och över 90% röstade ja. Så det ser inte helt otroligt ut.

Senast WGA tog sina medlemmar i strejk var 1988. Då visades mycket nyheter och gameshows som inte krävde författande av fackanslutna. Det spekuleras i att en strejk nu skulle bidra till en överdos av dokusåpor av olika slag plus produktioner som helt och hållet görs utomlands. En annan sak som händer är att manus beställs redan nu för saker som inte ska produceras förens till våren eller sommaren.

Vi får nog veta mer under den här och nästa vecka, så fortsättning följer.

Idag får jag lite tv från förra veckan. Det kanske vi tar imorrn eller så. Har ni sett något bra? Jenny, det är flera som peppar på Heroes, och nu när Kristen Bell har börjar kanske jag vill titta lite ändå. Vi får se.

Och grattis Hanna på födelsedagen. Födelsedagen du delar med Dwight Yoakam, Ang Lee, Johnny Carson och Weird Al Yankovich. Yay!

2 kommentarer:

Einar sa...

Jag började precis kolla på Dirty Sexy Money, den är rätt skum men skön. Peter Krause är fantastisk som vanligt. Såg precis om Arrested Development, gör det om du inte sett den på länge, det är roligt att se hur mycket 30 rock har inspirerats av den. Kenneth dyker upp i en liten biroll i ett avsnitt också. Heroes tycker jag du kan skippa, säsong 2 har börjat sjukt ojämnt - ganska överskattad serie överhuvudtaget.

  sa...

Jag har till slut kollat ikapp den här säsongens Heroes, efter att också ha varit extremt osugen. Det är helt okej. Claire är jättebra. Nya hjältarna är dock tråkiga, allihop, särskilt det mexikanska syskonparet. Och Mohinder får gärna dö. Kristen dök upp i senaste, är inte helt förtjust i hennes karaktär, men Kristen Bell är ju alltid Kristen Bell!