torsdag 1 oktober 2009

hederlig tv


En av säsongens nya serier heter The Good Wife. Juliana Margulies, Nurse Hathaway från Cityakuten ni vet, spelar frun till en statsåklagare som åkt dit för att ha köpt horor för statens pengar. Hon har varit hemma med barn i femton år, hon har spelat fru åt sin karriärslystna man, och nu står hon stöttande ett halvt steg bakom honom på löpsedlar när han ber folket om ursäkt. Vad gör man i en sån situation, är frågan?

Ett halvår efter skandalen sitter maken i fängelse och hon är nyanställd som advokat på en fancy byrå. Hon får ta nåt pro bono-skräp-fall och man märker att hon inte står högt i kurs hos alla sina nya medarbetare, som fyrtioårig kvinna utan särskild arbetslivserfarenhet. Men hon hugger i, jobbar på, har såklart lite starka sidor. Det känns att hon kommer kunna glänsa lite, trots att det dras i henne för politiska intriger från både det ena och andra hållet.

The Good Wife är inte nyskapande i formatet alls. Advokat-procedural med karaktärsinslag liksom. Men det gör inte så mycket. Det känns som en solid serie ändå. Juliana Margulies är mycket proffsig, det är sympatiskt att göra en serie om en nästan medelålders kvinnas svårigheter att komma ut i arbetslivet efter en homemaker-karriär. Man hoppas på henne, att hon ska trycka till sin sunkiga man, att hon ska vara bättre än den andra nyanställda hotshotkillen på jobbet, att hon ska hålla sams med barnen. Jag kommer nog fortsätta kolla ett par avsnitt till.

Inga kommentarer: